ETHNOBOTANICAL STUDY OF JAVA ACID PLANT (Tamarindus indica) IN PAGATAN BESAR VILLAGE, TANAH LAUT REGENCY

Shafa' Muthi'ah Muthi'ah, Riya Irianti Irianti, Amalia Rezeki Rezeki

Abstract


Ethnobotany is a branch of biology that studies the use of plants by an ethnic group in a certain area for life needs such as food, medicine, dyes, building materials, ritual ceremonies, myths, and so on. This study aims to describe the Ethnobotany of Java Acid plant (Tamarindus indica) in Pagatan Besar Village, Tanah Laut Regency. This research methods using qualitative descritives. The results of the study show an Ethnobotanical study of the Java Acid plant (Tamarindus indica) with a tree habit where the leaves are believed to be able to treat smallpox wounds and the fruit is used as a medicine for coughs and bruises (pharmacology). The Java Acid plant (Tamarindus indica) is used as a pisit at civil ceremony events (weddings) and as a condition for giving to midwives who assist in childbirth (socioanthropology). Java Acid plant (Tamarindus indica) is useful as greenery and shade (ecology). This plant is called Asam Kamal by the local community because it comes from the Banjar language, from the word Java Acid because it tastes sour and kamal which means lump or lump (linguistic) which is used as a mixture when cooking, a mixture of pickles, sour candies, and charcoal (economy).


Keywords


tamarind (Tamarindus indica); ethnobotany; Pagatan Besar village; Tanah Laut regency; Utilization

Full Text:

PDF

References


Deda, L.S.P.D. (2019). Etnobotani Tumbuhan Obat pada Masyarakat Desa Detuwulu, Kecamatan Maurole, Kabupaten Ende. Skripsi. Universitas Atma Jaya Yogyakarta, Yogyakarta.

Dewi, B. S., & Iswandaru, D. (2018). Panduan Praktikum Analisis Keanekaragaman Hayati. Bandar Lampung : Fakultas Pertanian Universitas Lampung.

Dirhamsyah, M., & Nurhaida, N. (2018). Pembuatan Sirup Asam Jawa (Tamarindus Indica L.) sebagai Salah Satu Usaha Diversifikasi Pangan untuk Minuman Kesehatan di Desa Bintang Mas Kecamatan Rasau Jaya Kabupaten Kubu Raya. Jurnal Pengabdi, 1(1), 1-6.

Faridah, H. (2018). Efektivitas Ekstrak Daun Asam Jawa (Tamarindus indica L.) Terhadap Daya Hambat Staphylococcus Epidermidis sebagai Sumber Belajar Biologi. Tesis. Universitas Muhammadiyah Malang, Malang.

Haziki, H. (2021). Studi Etnobotani Tumbuhan Obat Tradisional oleh Masyarakat di Kelurahan Setapuk Kecil Singkawang. Biocelebes, 15(1), 76-86.

Ilgeo (Ilmu Geografi). (2015). Tanah Aluvial (Sifat Morfologis dan Kandungan). Diakses melalui https://ilmugeografi.com. Pada tanggal 24 November 2022.

Imansari, F., & Haryanti, S. (2017). Pengaruh Konsentrasi HCl Terhadap Laju Perkecambahan Biji Asam Jawa (Tamarindus indica L.). Buletin Anatomi dan Fisiologi (Bulletin Anatomy and Physiology), 2(2), 187-192.

Islami, C.A. (2022). Uji Efektivitas Ekstrak Etanol Biji Asam Jawa (Tamarindus indica L.) Terhadap Bakteri Staphylococcus aureus Penyebab Diare Secara Metode in Vitro. Tesis. Universitas Muhammadiyah Mataram, Mataram.

Maharani, F. (2019). Studi Kinetika Masker Daun Asam Jawa Dalam Menghilangkan Penyakit Cacar. Diakses melalui https://osf.io. Pada tanggal 02 Desember 2022.

Marpaung, R., & Hartawan, R. (2017). Karakteristik Fisik Tanaman Dan Mutu Lateks Karet (Hevea brasilliensis MULL. ARG) Dataran Rendah Dan Dataran Tinggi. Jurnal Ilmiah Universitas Batanghari Jambi, 14(4), 114-118.

Marsukin, M. (2017). Persepsi Masyarakat Tentang Tradisi Piduduk Dalam Pernikahan Adat Banjar Perspektif ‘Urf: Studi di Kelurahan Sidomulyo, Kecamatan Samarinda Ilir, Kalimantan Timur. Tesis. Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim, Malang.

Martin, G. J. (1998). Etnobotani : Sebuah Manual Pemeliharaan Manusia dan Tumbuhan. Edisi Bahasa Melayu Terjemahan Maryati Mohamed, Natural History Publications (Borneo) Sdn. Bhd. Kinabalu. Sabah. Malaysia.

Mutaqin, A. Z., Muharani, A. Z., & Husodo, T. (2016). Studi Etnobotani Pemanfaatan Tumbuhan Rempah-Rempah sebagai Obat oleh Masyarakat Desa Pangandaran Kecamatan Pangandaran Kabupaten Pangandaran. Diakses melalui https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net. Pada tanggal 02 Desember 2022.

Oktiwilianti, W. (2016). Uji Aktivitas Anti Inflamasi dari Ekstrak Etanol Daun dan Buah Asam Jawa (Tamarindus Indica Linn.) serta Kombinasinya terhadap Tikus Wistar Jantan. Tesis. Fakultas MIPA (UNISBA), Bandung.

Rahadiantoro, A., Marsono, R., & Rony Irwanto. (2016). Potensi Tumbuhan Akuatik Pisang Air (Typhonodorum lindlyanum) dan Perbanyakannya di Kebun Raya Purwodadi. Prosiding Seminar Nasional Fakultas Teknologi Pertanian Universitas Brawijaya.

Shabirin, A., Puteri, Y., Syafira, H., Mayasari, T., & Nurkhasanah, M. (2020). Analisis Vegetasi di Kawasan Petilasan Mbah Maridjan Taman Nasional Gunung Merapi. Biotropic The Journal of Tropical Biology, 4(1), 14-22.

Srimulat, F. E. (2021). Pelatihan pembuatan Herbarium Sebagai Media Perkuliahan Taksonomi Tumbuhan Tingkat Rendah. Jurnal Edu-Bio: Education and Biology, 3(1), 9-14.

Tjitrosoepomo, G. (2013). Morfologi Tumbuhan. Yogyakarta : Gadjah Mada University Press.

Utami, N. W. B., & Krisnandika, A. A. K. (2016). Pendekatan Fisik dan Ekologis Penggunaan Pohon Asam Jawa Sebagai Tanaman Tepi Jalan di Sekeliling Trotoar Lapangan Puputan Badung, Denpasar. E-Jurnal Arsitektur Lansekap, 2(2), 177-186.

Wahyuni, S., Gayatri, Y., & Ghoni, A. (2015). Pengaruh Pemberian Berbagai Perlakuan Daun Asam Jawa (Tamarindus indica) Terhadap Viabilitas Kutu Beras (Sitophilus oryzae L.) Sebagai Bahan Ajar Bioteknologi. Tesis. Universitas Muhammadiyah Surabaya, Surabaya.

Wardhini, T. H. & Iriawati. (2019). Struktur Bunga, Bagian-bagian Bunga, dan Modifikasinya. Diakses melalui https://core.ac.uk. Pada tanggal 09 Januari 2023.

Wihartanti, L. V., Andriani, D. N., Saputra, A. R., & Sari, N. F. C. (2021). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Inovasi Produk Asam Jawa Berbasis Ekonomi Lokal di Desa Nglopang Kecamatan Parang Kabupaten Magetan. Jurnal Abdimas Madani dan Lestari (JAMALI), 40-45.

Windiati, W. R. (2021). Inventarisasi Famili Fabaceae di Kawasan Kampus Lain Tulungagung Sebagai Media Pembelajaran Berupa Katalog. Diakses melalui http://repo.uinsatu.ac.id. Pada tanggal 24 November 2022.

Yulianto, S. (2016). Pengetahuan Masyarakat Tentang Asam Jawa Untuk Menyembuhkan Batuk. Jurnal Kebidanan dan Kesehatan Tradisional, 1(1).




DOI: https://doi.org/10.24114/jbio.v9i1.42709

Article Metrics

Abstract view : 238 times
PDF - 120 times

Refbacks



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

INDEXING

  

 

 

 

JBIO : Jurnal Biosains (The Journal of Biosciences), Program Studi Biologi, Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Negeri Medan. ISSN 2443-1230 (print) dan ISSN 2460-6804 (online)

Lisensi Creative Commons
Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.