IDENTIFIKASI BAKTERI ASAM LAKTAT PADA JEROAN PEDA IKAN KEMBUNG (Rastrelliger sp.) SEBAGAI AGEN PROBIOTIK

Uswatun Hasanah

Abstract


This study aims to determine the types and characteristics of lactic acid bacteria contained in the innards Peda Mackerel. The research was conducted in April to June 2013 in the Microbiology Laboratory Biology Departement FMIPA UNIMED. This study uses descriptive. Sampling techniques in aseptic. Materials used are lactic acid bacteria taken from the innards Peda Mackerel and grown on MRS medium (de Man Rogosa Sharpe). Based on the research results of the identification and characterization of lactic acid bacteria in Peda Mackerel using Test morphology, Gram staining and Biochemical tests of the obtained 2 types of lactic acid bacteria on the innards Peda Mackerel. The genus of lactic acid bacteria found include Lactobacillus and Streptococcus. Characteristics in general is a form of cocci and bacilli, Gram positive, catalase negative, non motile, the optimum temperature of 20 L 0C-400C and both have type homofermentatif fermentation. Genus agency that acts as a probiotic is genus Lactobacillus, while the genus Streptococcus can not act as an agency probiotics because it does not have the ability of to survive in the digestive tract.


Keywords


Bakteri Asam Laktat, Peda Ikan Kembung, Probiotik

Full Text:

PDF

References


Desniar, Peornomo D, Wijatur

W.

(2009).

Pengaruh

Konsentrasi Garam pada Peda

Ikan Kembung (Rastrelliger sp.)

Dengan Fermentasi Spontan.

Departemen Teknologi Hasil

Perairan Fakultas Perikanan

dan Ilmu Kelautan Institut

Pertanian Bogor. Bogor. Hal:

Hutkins RW.

(2006).

Microbiology and Technology of

Fermented Foods. USA: IFT

Press. Blackwell Publishing.

Anonim, (2012). Hasil

Perikanan:

http://fpik.bunghatta.ac.idfiles

downloadsEbook

_Dasar_Dasar_%_20_Teknolog

i_%_20_Hasil_%_20_Perikanan_bab_6.pdf (Diakses Desember

.

Ensminger, M. E. (1990). Feeds

and Nutrition. The Ensminger

Publishing

Company.

California.

Salle, A.J. (1979). Fundamental

Principles of bacteriology. Tata

McGraw-Hill

Publishing

Company Ltd, New Delhi.

Buckle, K. A., R. A. Edwards, G.

H. Fleet and Wooton. (1987).

Ilmu Pangan. Universitas

Indonesia Press,

Jakarta

(diterjemahkan oleh H.

Purnomo dan Adiono).

Rahayu, E dan Nur, S. P., (2002),

Isolasi dan Seleksi Lactobacillus

yang berpotensi sebagai agensi

Probiotik, Agritech Vol.23 No.2

Hal 67-74.

Rahayu. E. dan Nur, S. P.,

(2004). Pediococcus acidilactici F//

penghasil bakteriosin sebagai

agensia biokontrol E. Coli dan S.

aureus pada Sayuran Segar

Simpan Dingin. Agritech 24

(3):113-124.

Purwandhani, S. N. dan

Rahayu, E. S. (2003). Isolasi dan

Seleksi Lactobacillus yang

Berpotensi sebagai Agensia

Probiotik. Agritech 23 (2):67 -74.

Hartati, S dan E. Harmayani.

(2006). Preparasi Sel Kering

Lactobacillus sp DAD l3 dan

Kestabilannya sebagai bubuk Probiotik.

J. Mikrobiotogi

Indonesia. Vol I I (1) : I -4.

Umniyati, S.,

(2007),

Pengembangan Probiotik Bakteri

Asam Laktat dan Enzim

Kolesterol Reduktase dari Limbah

Kotoran Ayam yang Potensi

Menurunkan Kadar Kolesterol

Daging Ayam Broiler, Laporan

Hasil Penelitian, FMIPA UNY.

Ristiati, N P., (2000), Pengantar

Mikrobiologi Umum, Dirjen

Dikti, Jakarta.

Tarigan, J. (1988). Pengantar

Mikrobiologi. Dikti Depdikbud,

Jakarta.

Savitri, S. (2006). Isolasi dan

Karakterisasi

Bakteri

Halotoleran pada Peda Ikan

Kembung (Rastrelliger Sp.).

Program studi teknologi hasil

perikanan Fakultas perikanan

dan ilmu kelautan Institut

Pertanian Bogor.

Holt G. J., Krieg R. N, Sneath A.

H. P., Staley T. J., Williams T.

A., (I994). Bergey’s Manual of

Determinative Bacteorology

Second Edition, Williams and

Wilkins Awaverly Company,

USA.

Anonim, (2010). Bakteri

Menguntungkan:

http://

biologigozonz.blogspot.com

/2010/

bakteri-

menguntungkan.html (Diakses

Januari 2013).

Aswin., (2010). Lactobacillus Reuteri

Membawa Banyak Manfaat Bagi

Saluran Cerna, http:// www.

medical

jurnal.com/edisi-tahun-

/lactobacillus-reuteri-membawabanyak-manfaat

bagi-saluran-

cerna.html (Diakses Maret 2013).

Soemarno, (2000). Isolasi dan

Identifikasi Bakteri Klinik

Akademi Analis Kesehatan Yogya

karta, Departemen Kesehatan

Republik

Indonesia,

Yogyakarta.


Article Metrics

Abstract view : 1184 times
PDF - 3126 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.