KANDUNGAN VITAMIN C, KUALITAS SENSORIS, DAN TINGKAT KESUKAAN PADA ES KRIM BUAH NAGA (HYLOCEREUS POLYRHIZUS)
Abstract
Dragon fruit is cultivated in Indonesia and has a high vitamin C content.The consumption of dragon fruit is still lacking and the use into processed food products is still limited.The objective of this study was to analyze of vitamin C content, sensory quality, and level of preference of dragon fruit ice cream.This is experimental research with a Completely Randomized Design. The addition of dragon fruit, in formula P1 as much as 350 g, formula P2 400 g, formula P3 450 g, formula P4 500 g.The data were processed and analyzed descriptively. Based on the results of the organoleptic test, it was obtained that P1 formula was the most chosen with a very distinctive aroma and very soft texture, P3 formula was the most chosen with a sweet taste, and P2 formula was the most chosen with a purple color. The results of the dragon fruit ice cream preference test showed that the majority of panelists liked the aroma, taste, texture of P3 formula, and the color of P4 formula. Dragon fruit ice cream has a vitamin C content of 33.7-47.8 mg/100. It can be conclude that the majority of the panelists liked the aroma, taste, texture of the P3 formula, and the color of the P4 formula. Dragon fruit ice cream contained Vitamin C met the standard consumption requirement/day (30-60 mg/day). It is recommended to use the P4 formula to make dragon fruit ice cream
Keywords—ice cream formula, organoleptic test, preference test
Full Text:
PDFReferences
Alamsyah, F., Yuliana, N., & Aini, N.R. (2021). Manajemen Agroindustri Pengolahan Buah Naga (Hylocereus Polyrhizus). Diakses dari https://www.researchgate.net/publication/351854716_Manajemen_Agroindustri_Pengolahan_Buah_Naga_Hylocereus_Polyrhizus
Amen, O., Jumiono, A., & Fulazzaky, M. A. (2020). Penjaminan Mutu Dan Kehalalan Produk Susu. Jurnal Ilmiah Pangan Halal, 2(1), 42-48. doi: https://doi.org/10.30997/jiph.v2i1
Annishia, F. B., & Dhanarindra, S. (2017). Uji Banding Emulsi Pembuatan Es Krim Kuning Telur Dengan Gelatin. Jurnal Hospitality Dan Pariwisata, 3(2), 294-374. doi: http://dx.doi.org/10.30813/jhp.v3i2.1336
Arel, A., Martinus, B. A. & Ningrum, S. A. (2017). Penetapan Kadar Vitamin C Pada Buah Naga Merah (Hylocereus costaricensis (F.A.C. Weber) Britton & Rose) Dengan Metode Spektrofotometri UV-Visibel.
Scientia, 7(1), 1-5. doi: 10.36434/scientia.v7i1.96
Aryanta, I. W. R. (2022). Manfaat Buah Naga Untuk Kesehatan. E-Jurnal
Widya Kesehatan, 4(2), 8-13. doi: https://doi.org/10.32795/widyakesehatan.v4i2.3386
Fadmawati, G. A. Y., Karyantina, M. & Mustofa, A. (2019). Karakteristik Fisikokimia Es Krim Dengan Variasi Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) dan Sawi Hijau (Brassica rapa Var.Parachinensis L.). Jurnal Teknologi Pangan, 13(1), 86-93. doi: https://doi.org/10.33005/jtp.v13i1.1514
Khasanah, S. K., Susanti, S., & Legowo, A. M. (2020). Karakteristik Es Krim Kefir Puree Buah Naga Merah Sebagai Pangan Fungsional Antiobesitas. Jurnal Teknologi Pangan dan Gizi, 19(2), 53-62. doi: https://doi.org/10.33508/jtpg.v19i2.2749
Lamere, C., Siswosubroto., Hadju, R., & Tamasoleng, M. (2021). Pengaruh Substitusi Gula Pasir Dengan Ekstrak Jagung Manis (Zea mays l sacchara) Terhadap Sifat Organoleptik Es Krim. Zootec, 41(1), 89-96. doi: https://doi.org/10.35792/zot.41.1.2021.32012
Marlina, Wijaya, M., & Kadirman. (2019). Pengaruh Penambahan Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) Terhadap Mutu Permen Karamel Susu. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian, 5(1), 85-97. doi: https://doi.org/10.26858/jptp.v5i1.8199
Meganingtyas, W. & Alauhdin, M. (2021). Ekstraksi Antosianin dari Kulit Buah Naga (Hylocereus costaricensis) dan Pemanfaatannya sebagai Indikator Alami Titrasi Asam-Basa. Agritech, 41(3), 278-284. doi: https://doi.org/10.22146/agritech.52197.
Nasiru, B.F., Muhammad, & Abdullahi, Z. (2011). Effect Cooking Time and Potash Contreaction on Organic Properties of Red and White Meat. Journal of Food Technology, 9(40): 119 – 123. doi: 10.3923/jftech.2011.119.123
Nizori, A., Sihombing, N., & Surhaini. (2020). Karakteristik Ekstrak Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) Dengan Penambahan Berbagai Kosentrasi Asam Sitrat Sebagai Pewarna Alami Makanan. Jurnal Teknologi Industry Pertanian, 30(2), 228-233. doi: https://doi.org/10.24961/j.tek.ind.pert.2020.30.2.228
Purbasari, D., Wiyono, A. E. & Handayani, S. (2020). Diversifikasi Produk Pangan Olahan Berbasis Buah Lokal Sebagai Sarana Untuk Menginisiasi Ide Bisnis Warga Di Desa Mundurejo Jawa Timur. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 4(5), 775-784. doi: https://doi.org/10.31764/jmm.v4i5.2967
Putri, M.P. & Setiawan, Y.H. (2015). Analisis Kadar Vitamin C Pada Buah Nanas Segar (Ananas comosus (L). Merr) dan Buah Nanas Kaleng Dengan Metode Spektrofotometri UV-VIS, Jurnal Wiyata, 2(1), 34-38. doi: http://dx.doi.org/10.56710/wiyata.v2i1
Rahayuningsih, J., Sisca, V., & Angasa, E. (2020). Analisis Vitamin C Pada Buah Jeruk Pasaman Untuk Meningkatkan Kekebalan Tubuh Pada Masa Pandemi Covid-19. Journal of Research and Education Chemistry (JREC), 4(1), 29-33. doi: https://doi.org/10.25299/jrec.2022.vol4(1).9363ri
Santi, I.N., Utama, I.M.S., & Madrini, I.A.G.B. (2021). Pengaruh Suhu Dan Waktu Pengeringan Terhadap Mutu Organoleptik Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) Semi Kering. Jurnal BETA (Biosistem dan Teknik Pertanian), 9(2), 252-258. doi: 10.24843/JBETA.2020.v08.i02.p08
Roza, L. & Suminten, N. (2020). Teknologi Pengolahan Dan Pengemasan Produk Olahan Buah Naga Guna Peningkatan Jiwa Kewirausahaan Anggota Pemberdayaan Kesejahteraan Keluarga (PKK) Kecamatan Ciracas. Indonesian Journal of Community Engagement, 6(3), 180–185. doi: http://doi.org/ 10.22146/jpkm.51960
Simbolon, D.T.L., Ina, P.T, & Puspawati, G.A.K.D. (2020). Pengaruh Perbandingan Terigu Dan Puree Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) Terhadap Karakteristik Donat. Jurnal Ilmu dan Teknologi Pangan (Itepa), 9(4), 400-411. doi: 10.24843/itepa.2020.v09.i04.p05
Sumaryani, N. P. & Dharmadewi, A. A. I. M. (2018). Analisis Kandungan Vitamin C Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizuz) dan Buah Naga Putih (Hylocereus undatus) pada Penyimpanan dengan Suhu dan Waktu yang Berbeda. Jurnal Metamorfosa, 5(2), 249-253. doi: https://doi.org/10.24843/metamorfosa.2018.v05.i02.p18
Supardi. (2018). Kewirausahaan Kreatif Citarasa Keputusan Konsumen Pembelian Produk (Studi Kasus Yoghurt Jellydelly Bandung). Cano Ekonomos, 7(3), 1-12. Diakses dari https://journal.upp.ac.id/index.php/cano/article/view/44
Tarwendah, I.P. (2017). Studi Komparasi Atribut Sensoris Dan Kesadaran Merek Produk Pangan. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 5(2), 66-73.
Tomovska, J., Menkovska, M. & Ahmad, M. A. (2018). Determination of Vitamin C in Different Types of Milk. The International Journal of Engineering and Science, 7(5), 77-82. doi: 10.9790/1813-0705027781
Umar, R., Siswosubroto, S.E., Tinangon, M.R., & Yelnetty, A. (2019). Kualitas Sensoris Es Krim yang Ditambahkan Buah Naga Merah. Zootec, 39(2), 284 – 292. doi: https://doi.org/10.35792/zot.39.2.2019.24927
DOI: https://doi.org/10.24114/jgpkm.v3i2.49574
Article Metrics
Abstract view : 154 timesPDF - 191 times
Refbacks
- There are currently no refbacks.
JURNAL ANDALIMAN : JURNAL GIZI PANGAN, KLINIK DAN MASYARAKAT (JGPKM)
Alamat : Jalan Willem Iskandar Pasar V, Medan
Sumatera Utara, Indonesia
Website : https://jurnal.unimed.ac.id/2012/index.php/jgpkm