Pectin extraction from kepok banana peel waste (Musa acuminata balbisiana) based on green chemistry as a natural preservative
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Anantami, A., Wulandari, S., & Martono, A. (2023). Ekstraksi pektin kulit jeruk bali (Citrus grandis L.) sebagai polisakarida pada edible coating. Bencoolen Journal of Pharmacy, 3(2). https://doi.org/10.33369/bjp.v3i2.30784
Arshad, Y. M., Rashid, A., Gul, H., Ahmad, A. S., & Jabbar, F. (2022). Optimization of acid-assisted extraction of pectin from banana (Musa Acuminata) peels by central composite design. Glob. NEST J, 24, 752-756. https://doi.org/10.30955/gnj.004412
Asrafil, L., & Daniel, D. (2023, July). Review artikel: Perbandingan hasil edible coating berbasis kitosan, pektin, pati, dan karagenanterhadap mutu dan lama penyimpanan buah tomat (Solanum lycopersicum L.). In Prosiding Seminar Nasional Kimia, pp. 31-39.
Azis, L. (2020). Ekstraksi pektin dari limbah kulit pisang kepok (Musa paradisiaca) menggunakan pelarut asam sitrat. Food and Agro-Industry Journal, 1(1), 21-26.
Begum, R., Aziz, M. G., Yusof, Y. A., & Burhan, M. (2017). Extraction and characterization of pectin from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam) waste. IOSR J. Pharm. Biol. Sci, 12, 42-49. https://doi.org/10.9790/3008-1206044249
Dalimunthe, N. F., & Al Fath, M. T. (2023). Pectin edible film filled with carbonate hydroxyapatite (CHA): The effect of filler loading on the physical properties of pectin edible film. AIP Conference Proceedings, 2741. https://doi.org/10.1063/5.0129217
HS, E. S. D., Yudono, P., Putra, E. T. S., Purwanto, B. H., & Toyip, T. (2023). Pengaruh dosis dan jenis aplikasi boron terhadap tingkat layu pentil (Cherelle wilt) tanaman kakao. AGROSCRIPT: Journal of Applied Agricultural Sciences, 5(1), 1-13. https://doi.org/10.36423/agroscript.v5i1.1219
Ilfada, D. N. E., Rahmah, J., Mariana, M., Sari, M., & Rahayu, S. (2024). Mempertahankan nutrisi protein melalui bahan makanan nabati untuk meningkatkan status gizi masyarakat. Jurnal Inovasi Global, 2(1), 140-152. https://doi.org/10.58344/jig.v2i1.33
Hanum, F., Tarigan, M. A., & Kaban, I. M. D. (2012). Ekstraksi pektin dari kulit buah pisang kepok (Musa paradisiaca). Jurnal Teknik Kimia USU, 1(1), 49-53. https://doi.org/10.32734/jtk.v1i1.1406
Pagarra, H., Purnamasari, A. B., & Rahman, R. A. (2019). Optimization of pectin extraction from kepok banana peels (musa paradisiaca) using surface response methodology. Journal of Physics: Conference Series, 1317, p. 012100. https://doi.org/10.1088/1742-6596/1317/1/012100
Harahap, S.R.D., & Sutiani, A. (2023). Development of a guidebook for based chemistry practices green chemistry in reaction rate materials. Jurnal Ilmu Pendidikan Indonesia.11(1):1–9.
Husni, P., Ikhrom, U. K., & Hasanah, U. (2021). Uji dan karakterisasi serbuk pektin dari albedo durian sebagai kandidat eksipien farmasi. Majalah Farmasetika, 6(3), 202-212.
Indriana, I., Rosmawaty, R., & Sadimantara, F. N. (2023). Pengaruh teknologi pasca panen terhadap kualitas biji kakao di Desa Benua Kecamatan Benua Kabupaten Konawe Selatan. Perbal: Jurnal Pertanian Berkelanjutan, 11(3), 364-377. https://doi.org/10.30605/perbal.v11i3.2869
Khamsucharit, P., Laohaphatanalert, K., Gavinlertvatana, P., Sriroth, K., & Sangseethong, K. (2018). Characterization of pectin extracted from banana peels of different varieties. Food science and Biotechnology, 27, 623-629. https://doi.org/10.1007/s10068-017-0302-0
Mahardiani, L., Larasati, R., Susilowati, E., Hastuti, B., & Azizah, N. L. (2021). Potential edible coating of pectin obtained from banana peel for fruit preservation. Journal of Physics: Conference Series, 1912, p. 012019. https://doi.org/10.1088/1742-6596/1912/1/012019
Mada, T., Duraisamy, R., & Guesh, F. (2022). Optimization and characterization of pectin extracted from banana and papaya mixed peels using response surface methodology. Food Science & Nutrition, 10(4), 1222-1238. https://doi.org/10.1002/fsn3.2754
Nadir, M., & Risfani, E. I. (2018, December). Pengaruh waktu terhadap ekstraksi pektin dari kulit pisang kepok dengan metode microwave assisted extraction (MAE). Prosiding Seminar Hasil Penelitian (SNP2M), p. 92-98.
Nurhayati, N., Kuswardhani, N., & Sari, D. M. (2015). Kelayakan finansial produksi pektin dari kulit pisang di UD. Burno Sari, Senduro-Kab. Lumajang. Jurnal Agroteknologi, 9(02), 156-161.
Nurlaila, R., Muarif, A., Meriatna, M., Masrullita, M., & Ishak, I. (2023). Pengaruh suhu dan waktu ekstraksi dalam proses pembuatan pektin dari kulit buah sukun dengan pelarut asam sitrat. Journal of Science and Applicative Technology, 7(2), 65-70. https://doi.org/10.35472/jsat.v7i2.1105
Prabawati, S. Y., & Wijayanto, A. (2015). Penerapan green chemistry dalam praktikum kimia organik: Materi reaksi nitrasi pada benzena. Integrated Laboratory, 3(1), 1-8.
Prasetyo, A., Nadir, M., Sari, W. E., & Rahmaniar, Z. Z. (2023). Ekstraksi pektin kulit kakao (Theobroma cacao L.) menggunakan metode microwave assisted extraction dengan asam klorida. Jurnal Teknik Kimia Vokasional, 3(2), 44-54. https://doi.org/10.46964/jimsi.v3i2.546
Rahmayulis, R., & ulan Dari, T. (2023). Penetapan kadar pektin dan metoksil kulit buah naga merah (Hylocereus Polyrhizus) yang diekstraksi dengan metode refluks. Jurnal MIPA, 12(2), 38-42. https://doi.org/10.35799/jm.v12i2.44984
Ramandha, M. E. P., & Kresnapati, I. N. B. A. (2023). Isolation of curcumin compounds in Temulawak Rhizome (Xanthorrhiza Roxb). Journal of Natural Sciences and Mathematics Research, 9(2). https://doi.org/10.21580/jnsmr.2023.9.2.18189
Rifaldi, A. R., Juanda, D. H., Mahmudi, K., Prihandono, T., Sinuraya, W. T. B., & Sembiring, M. Y. B. (2023). Metode radiasi ionizing dalam mempertahankan kualitas buah dan sayuran pasca panen. Agroradix: Jurnal Ilmu Pertanian, 7(1), 43-53. https://doi.org/10.52166/agroteknologi.v7i1.5229
Sarandi, R. R., Alhusna, Y., & Pandia, S. (2015). Pembuatan pektin dari kulit markisa kuning (Passiflora edulis flavicarpa) yang dimodifikasi. Jurnal Teknik Kimia USU, 4(4), 71-76. https://doi.org/10.32734/jtk.v4i4.1516
Sobarsa, H. G., Suyatma, N. E., & Kusumaningrum, H. D. (2023). Potensi ekstrak kulit daun lidah buaya sebagai bahan antibakteri pada active film berbasis pektin. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 34(1), 62-69. https://doi.org/10.6066/jtip.2023.34.1.62
Wahyudi, E., Fawaz, M. A., Shandy, A., Sanjaya, M., & Khairul, K. (2023). Perancangan Alat Pembersih Buah Jeruk Pada Perindustrian Dengan Teknik Counter Berbasis Mikrokontroler. Jurnal Teknologi Sistem Informasi dan Sistem Komputer TGD, 6(1), 16-23. https://doi.org/10.53513/jsk.v6i1.7366
Wang, D., Yeats, T. H., Uluisik, S., Rose, J. K., & Seymour, G. B. (2018). Fruit softening: revisiting the role of pectin. Trends in Plant Science, 23(4), 302-310.
Yasa, I.M.A., Ariani, N.M., & Sutaguna, I.N. T. (2023). Persepsi karyawan food and beverage product terhadap teknik penyimpanan bahan perishble pada bali rani hotel kuta bali. Jurnal Kepariwisataan dan Hospitaliti, 7(1), 1–19.
DOI: https://doi.org/10.24114/jpkim.v16i3.63354
Article Metrics
Abstract view : 0 timesPDF - 0 times
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 Muhammad Eka Putra Ramandha
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Jurnal Pendidikan Kimia
Contact: +62 853-1769-2813
Email: jpkim.pps@unimed.ac.id
Jl. Willem Iskandar, Pasar V, Medan Estate, Medan City, North Sumatra Province, Postal Code 20221. Phone/fax: (061) 661 3365 / +62 852-7802-1981.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.